Home / KUĆNA IZOLACIJA, PREPORUKE

Кућна изолација, препоруке (Вирус корона SARS-CoV-2, COVID-19)

 

Инфектолог доноси одлуку о потреби за болничким лечењем.

Епидемиолог процењује да ли постоје услови за лечење и изолацију у кућним условима.


Препоруке ЛКС и Батута:

Услови за кућну изолацију

·Постоји засебна соба, која може да се проветрава, у коју ће бити смештена оболела особа.

·Постоји у домаћинству једна особа доброг здравља, без фактора ризика, која може да негује пацијента.

·Могуће је из домаћинства привремено удаљити особе које нису неопходне за негу пацијента, а најмање особе са факторима ризика (старе особе, деца, труднице, породиље, особе ослабљеног имунитета, особе са хроничним поремећајима здравља) или особе које се не могу придржавати препорука о мерама за спречавање преношења инфекције на чланове домаћинства или друге особе.

·Могуће је забранити посете домаћинству, односно оболелој особи.

·Постоји могућност да чланови породице бораве у другој соби или, изузетно, када не постоје капацитети за болничку изолацију и ако није могуће одвојити потпуно одвојену собу за оболелог, да одржавају удаљеност од најмање једног метра од оболеле особе (нпр. да справају у одвојеним креветима). Размотрити могућост коришћења импровизованих паравана ради изолације оболеле особе од других чланова домаћинства.

·Могуће је ограничити кретање пацијента и смањити употребу заједничког простора, као и обезбедити да је заједнички простор (нпр. купатило) добро проветрен (нпр. држати отворен прозор). Забранити улазак оболеле особе у друге заједничке просторије уколико то није неопходно (нпр. кухињу).

·Могуће је обезбедити довољан број маски и рукавица за једнократну употребу за особу која негује оболелог.

·Обезбеђени услови за прање руку топлом водом и сапуном.

·Могуће је обезбедити одговарајуће кесе за отпад који ствара оболела особа (марамице, убруси и сл.), које се могу добро затворити пре уклањања са другим кућним отпадом.

·Постоје средства за дезинфекцију површина са којима оболела особа долази у контакт.

·Постоје средства за дезинфекцију површина у тоалету и купатилу.

·Постоје услови за машинско прање одеће.

 


Препоруке члановима домаћинства за кућну изолацију

 Пацијент и чланови домаћинства би требало да се придржавају следећих препорука:

·Пацијент треба да буде смештен у засебну собу, која може да се проветрава.

·Ограничити број особа које негују пацијента. Идеално је да се одреди једна особа доброг здравља без фактора ризика.

·Забрањене су посете.

·Чланови породице бораве у другој соби или, ако није могуће одвојити потпуно одвојену собу за оболелог, одржавају удаљеност од најмање једног метра од оболеле особе (нпр. да справају у одвојеним креветима). Размотрити могућост коришћења импровизованих паравана ради изолације оболеле особе од других чланова домаћинства.

·Ограничити кретање пацијента и смањити употребу заједничког простора. Обезбедити да је заједнички простор (нпр. купатило) добро проветрен (нпр. држати отворен прозор). Ограничити улазак оболеле особе у друге заједничке просторије уколико то није неопходно (нпр. кухињу).

·Лица која негују пацијента треба да носе медицинску маску која добро приања уз лице када су у истој просторији са оболелом особом. Маска се не сме дирати или намештати током употребе. Ако се маска овлажи или запрља секретима, мора се одмах заменити. Маску бацити након употребе и опрати руке након уклањања маске.

·Прати руке након сваког контакта са оболелом особом или њеним непосредним окружењем. Руке треба прати пре и након припреме хране, пре јела, након употребе тоалета, и кад код су видно запрљане. Ако руке нису видно запрљане могу се користити марамице за дезинфекцију које садрже алкохол. Руке прати водом и сапуном кад год су видљиво запрљане.

-Након прања руку водом и сапуном, пожељно је користити папирне убрусе за сушење руку. Ако нису доступни, користите наменске пешкире и замените их када постану влажни.

-Респираторну хигијену треба да примењују сви у домаћинству.

-Респираторна хигијена се односи на покривање уста и носа током кашљања или кијања (медицинским маскама, платненим маскама, папирним марамицама или савијеним лактом), а затим прање руку.

-Баците материјале који се користе за прекривање уста или носа или их након употребе на одговарајући начин очистите (нпр. оперите марамице обичним детерџентом и водом).

-Избегавајте директан контакт коже и одеће са материјалима загађеним секретима оболеле особе.

-Користите рукавице за једнократну употребу и заштитну одећу (нпр. пластичне кецеље) за чишћење или руковање површинама, одећом или постељином запрљаном течностима. Пре и после уклањања рукавица обавите хигијену руку.

-Избегавајте директан контакт са телесним течностима, посебно секретима усне дупље и дисајних органа. Рукавице за једнократну употребу користите за пружање неге и приликом руковања са столицом, урином и отпадом. Пре и после уклањања рукавица, обавите хигијену руку.

-Рукавице, марамице, маске и други отпад који су користиле болесне особе или они који брину о болесним особама бацати у посебне кесе у соби у којој борави болесна особа пре бацања са другим кућним отпадом.

-Избегавајте друге врсте могућег излагања болесним особама или контаминираним предметима у њиховом непосредном окружењу (нпр. не користите исте четкице за зубе, цигарете, прибор за јело, посуђе, пиће, пешкире или постељину). Прибор за јело и посуђе треба опрати детерџентом и водом након употребе.

-Очистите и дезинфикујте површине које се често додирују, попут ноћних ормарића и осталог намештаја у спаваћим собама, обичним дезинфекционим средством за домаћинство које садржи разблажени раство варикине (1 део варикине на 99 делова воде).

-Очистите и дезинфикујте површине у тоалету и купатилу најмање једном дневно користећи уобичајена дезинфекциона средства за домаћинство која садрже разблажени раствор варикине (1 део варикине на 99 делова воде).

   

За прање одеће, постељине, пешкира за купање и руке итд. оболелих особа користите уобичајени детерџент за прање рубља или машинско прање на 60–90 °C уобичајеним детерџентом за домаћинство и темељно их осушите. Контаминирано платно ставите у кесу за веш. Не трести прљаво рубље и избегавати директан контакт коже и одеће са контаминираним материјалима.

 

 

Zahtevi za ponudama

Rad na visini

prva pomoc

bezbednost i zdravlje na radu

facebook beopreventiva

youtube