Home / BLOG / Blog BZR / ЕУ против стреса на послу

ЕУ против стреса на послу

stres

Фото: Giuseppe Savo

Европска агенција за безбедност и здравље на раду (ЕУ-ОСХА) покренула је овог лета широм Европе двогодишњу кампању "Здрава радна места, управљање стресом".

 

”Учесталост стреса у вези са радом у Европи је у порасту. Последње пан-европско испитивање јавног мњења Европске агенције за безбедност и здравље на раду је показало да 51 одсто запослених тврди да је стрес у вези са радом уобичајен на њиховом радном месту, а четворо од 10 запослених сматра да се у њиховој фирми стресом не управља на одговарајући начин. Ипак, послодавци и запослени заједно могу да успешно управљају и да спрече стрес у вези са радом и психо-социјалне ризике. Кампања за здрава радна места има циљ да компанијама у томе помогне”, наводи ЕУ-ОСХА у саопштењу.

Покретање кампање је спојило Комесара ЕУ за запошљавање, социјална питања и инклузију Ласла Андора, заменика министра Грчке за рад, социјално осигурање и добробит, Василиса Кегкероглуа, и директорку Европске агенције за безбедност и здравље на раду, Др Криста Седлачека. Они су позвали европска предузећа (приватни и државни сектор) да препознају потребу за превазилажењем стреса у вези са радом, чиме ће заштитити здравље својих запослених и продуктивност својих организација.

Андор је навео да је управљање стресом у вези са радом једна од кључних тачака у обезбеђивању безбедности, здравља и опште добробити запослених у Европи.

Кампања за здрава радна места жели да покаже како се може управљати психо-социјалним ризицима на исти систематичан начин као и било којим другим ризиком по безбедност и здравље на раду. Програм, наравно, има за циљ да промовише употребу једноставних “алата” који могу да помогну организацијама да ефикасно управљају овим ризицима, као и да истакне позитивне ефекте оваквог учинка.

Кампања позива све организације и појединце да учествују на локалном, националном и европском нивоу. На локалном нивоу, кампањом ће координисати национални координатори Европске агенције за безбедност и здравље на раду у више од 30 европских држава. Кампању подржавају званични партнери кампање – пан-европске и мултинационалне организације, као и медијски партнери кампање.

Кампању за здрава радна места подржавају и државе председавајуће Саветом ЕУ, Европски парламент, Европска комисија и европски социјални партнери.

Програм "Здрава радна места, управљање стресом" трајаће две године и укључиће организације из целе Европе у спектру различитих активности као што су обуке, конференције, радионице, такмичења за постере, филмове и фотографије, квизове, планове, рекламне кампање и конференције за штампу.

ПРИСТУПАЊE ЕУ

ПОГЛАВЉЕ 19 – СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА, ЗАПОШЉАВАЊЕ...БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ

Објављено у: "Заштита плус", 011/26-56-661,  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


 

Zahtevi za ponudama

Rad na visini

prva pomoc

bezbednost i zdravlje na radu

facebook beopreventiva

youtube