Home / BLOG / Blog BZR / Manipulacija

Манипулисање

Ако бисмо манипулисање људима дефинисали као једну врсту рада, тада би многи били изненађени. Када неко манипулише, он заправо „ради” на другоме како би остварио неки свој циљ. На то указује и сама реч, јер долази од латинског manus, што означава шаку, односно онај део руке који служи за рад. Како је рад она активност која је дефинисана као кретање према неком циљу, шта је циљ особе која манипулише?

Манипулисање је када неко представља као да ради једно, а у ствари ради нешто друго. У том случају та особа има два циља. Први циљ је онај који особа другима представља као своју намеру, а други је онај прави циљ који скрива од других. Суштина манипулације је у томе да особа што боље замаскира свој прави циљ лажним представљањем, јер то чини да успех њене манипулације буде извеснији.

У непосредној комуникацији са особом која манипулише, она нам нуди маску, лажну представу. То значи да она тада мора да глуми и да лаже. Што је боља у томе, мања је вероватноћа да ће други да посумњају у њене намере. Најбоље глуме они чија се глума не примећује.

Некада можемо да се запитамо да ли особа која манипулише, то ради несвесно. Наравно да сличне поступке неко може да врши из неког мотива којег није свестан, али манипулација је увек поступак који особа врши свесно и намерно. Како особа која манипулише зна да никако не можемо да докажемо њену намеру, осим да нам је призна, када је сучимо са том могућношћу, уобичајено је да негира да манипулише.

Зашто људи манипулишу? Зашто једноставно отворено не замоле или захтевају да добију оно што желе? Зато што не верују да би други пристали да им то дају. Они виде манипулацију као једини или најбољи начин да дођу до свог циља. Из тог разлога људи неће престати да се претварају, да лажу и манипулишу. Ако то неће да се промени, тада свако треба да прихвати да живи у свету у којем ће многи људи, укључујући и оне блиске, повремено хтети да манипулишу. И зато је важно развити одбрану од манипулација.

Осећање сумње је оно које нас чува од тога да будемо жртве манипулације. Није добро увек сумњати, јер тако постајемо параноидни. Оно што покреће сумњу јесте доживљај да се нешто не уклапа. То може да буде магловити осећај да нешто није у реду у начину на који други прича или се понаша. Осећање сумње је унутрашњи сигнал који нам „поручује” да ствари можда нису такве каквим их други представљају. Сумња нам налаже да направимо дистанцу према другоме, да проверимо његову причу, да се заштитимо.

Без обзира на то колико се трудимо да не постанемо жртва нечије манипулације, живот је такав да то нужно повремено мора да нам се догоди. Проблем настаје ако нам се то сувише често догађа.

Izvor: ''Politika'', Autor: Зоран Миливојевић, објављено: 19.07.2014.
 

Zahtevi za ponudama

Rad na visini

prva pomoc

bezbednost i zdravlje na radu

facebook beopreventiva

youtube